Fundacja zajmuje się finansowaniem psychoterapii dla młodzieży zmagającej się z depresją. Wiele badań wskazuje, że depresja jest chorobą, która z roku na rok zbiera coraz większe żniwo wśród młodzieży, a zapaść publicznego systemu opieki psychiatrycznej i psychologicznej nad młodzieżą powoduje, że koszty prywatnej terapii są bardzo wysokie, co sprawia, że duża część osób, które powinny z terapii skorzystać, jest wypchnięta poza system, a to prowadzi do wielu zachowań niepożądanych, z próbami samobójczymi na końcu.

Finansowanie terapii dla młodzieży cierpiącej na depresję przez fundację może przynieść liczne korzyści zarówno dla jednostki, a co za tym idzie również, w proporcjonalnym stopniu, dla społeczności lokalnej i to w wielu aspektach:

• Indywidualnym, skupionym na osobie, dla której terapia stanowi skuteczny sposób na leczenie depresji. Finansowanie sesji terapeutycznych umożliwia dostęp do profesjonalnej pomocy psychologicznej, co może prowadzić do znaczącej poprawy stanu psychicznego, redukcji objawów depresji i zwiększenia ogólnego dobrostanu emocjonalnego.
  • Społecznym, gdyż wraz z osobą chorą na depresję cierpi również otoczenie, a społeczne koszty tej choroby mogą być ogromne. Depresja młodzieży może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych zarówno psychicznych, jak i fizycznych.
  • Długoletnie leczenie i rehabilitacja mogą generować duże koszty. Finansowanie terapii wczesnego etapu choroby może przyczynić się do zmniejszenia późniejszych kosztów społecznych, wynikających z leczenia powikłań zdrowotnych i długoterminowej opieki medycznej.
  • Relacji interpersonalnych. Depresja często wpływa negatywnie na relacje społeczne i aktywność społeczną młodzieży. Terapia może wspomagać rozwój umiejętności interpersonalnych, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie w środowisku lokalnym.