Kiedy Rosja napadła na Ukrainę Fundacja włączyła się natychmiast w pomoc uchodźcom, ale również w pomoc na miejscu. Zorganizowaliśmy kilka konwojów ze środkami niezbędnymi do funkcjonowania, takimi jak odzież, żywność, czy sprzęt AGD.
Natychmiast ruszyła również pomoc dla uchodźców wojennych przybywających do Polski. Ta pomoc była wielotorowa. Pomagaliśmy szukać pracy, mieszkania. Pomagaliśmy w zaspokojeniu podstawowych potrzeb osób, które często przybyły bez bagażu i bez perspektyw.

Działania fundacji wobec uchodźców nie ograniczały się jedynie do pomocy materialnej. Organizacja angażowała się także w programy umożliwiające integrację społeczną, edukację oraz dostęp do zdrowia psychicznego. Pomoc ta miała na celu nie tylko zapewnienie bezpieczeństwa fizycznego, ale również wsparcie psychospołeczne dla osób doświadczających traum związanych z ucieczką i konfliktem wojennym.

Działania Fundacji podczas konfliktu na Ukrainie ukazują jej wszechstronność i zdolność do reagowania w sytuacjach kryzysowych. Organizacja nie tylko dostarczała natychmiastową pomoc humanitarną, ale także angażowała się w długoterminowe projekty, mające na celu wspieranie odbudowy życia tych, którzy znaleźli się w skrajnie trudnych warunkach.

Systemowa pomoc na czterech płaszczyznach:
1. Zbiórka pieniężna na doraźną pomoc na nr konta: 21 1600 1013 1849 4439 8000 0008
Fundacja Profeto.pl tytułem: Sercem z Ukrainą
2. Zbiórka środków czystości, higieny osobistej, leków przeciwbólowych, ubrań, śpiworów, koców i wszelkich artykułów, które mogą się przydać uciekającym przed wojną.
– Zbiórka żywności długoterminowej, ale gotowej do bezpośredniego spożycia i niewymagającej specjalnych warunków przechowywania, np. batony energetyczne, konserwy, żywność w słoikach.
3. Zgłaszanie możliwych miejsc pobytu, pracy i transportu z granicy. Nr telefonu: 792 329 865 lub mail: ukraina@profeto.pl.
4. Zgłaszanie osób, które potrzebują pomocy. Nr telefonu: 575 615 049 lub mail: ukraina@profeto.pl.

Akcja “Otulenie”
Od 21 października do 3 grudnia 2022 Profeto prowadziło zbiórkę ciepłych rzeczy, które pomogą przetrwać zimę mieszkańcom Ukrainy z terenów objętych wojną. Zbieraliśmy odzież, koce, śpiwory, piece typu koza. W grudniu dwa TIRy pełne darów wyjechały na Ukrainę do Lwowa, a stamtąd były przepakowywane na mniejsze samochody i rozsyłane dalej. Sam transport udało się zorganizować dzięki zaangażowaniu i determinacji zakonu Rycerze Jana Pawła II – Knights of John Paul II. Za środki finansowe zebrane w czasie akcji Otulenie udało się zakupić i przekazać transportem również świece i tabletki do odkażania wody.

Dzień dziecka na Skałce 2022
Współorganizowana przez Fundację Profeto z ojcami Paulinami z Krakowa duża impreza dla dzieci – tym roku naznaczonym wojną z liczne zaproszonymi dziećmi ukraińskimi. Na dzieci czekały różne atrakcje – m.in. ścianka wspinaczkowa, trampolina, zajęcia plastyczne, piłka nożna, przeciąganie liny, jazda na kucykach czy strzelanie z łuku. Do tego animacje i słodkości. Na miejscu można było także podejść do stanowiska policji lub straży pożarnej.

Ciepły dom
Profeto dostało w użyczenie stare mieszkanie i dokonało remont, który pozwolił na zamieszkanie tam. Pomogli: wspólnota Szkoła Nowej Ewangelizacji, biskup Artur Ważny, biskup Leszek Leszkiewicz. Do tej pory Profeto wspiera finansowo rodzinę, pomagając opłacić przedszkole dla dzieci i rachunki.